Medicinering

Medicin når du har hjertesvigt

Har du hjertesvigt, kan du heldigvis få medicin, der hjælper dig til at få det bedre.

Når dit hjertes pumpefunktion er nedsat, reagerer din krop blandt andet ved at:
  • øge pulsen
  • trække blodkarrene sammen
  • tilbageholde væske i kroppen 
Din krop reagerer sådan for at øge dit blodtryk, så du får en tilpas gennemblødning af kroppen. Denne mekanisme foregår automatisk, idet kroppen udskiller og aktiverer hormoner. Dog indebærer din krops reaktion samtidig en øget belastning for hjertet, og på langt sigt slider det yderligere på et hjerte, som er belastet i forvejen.

Den medicinske behandling, som tilbydes og tilpasses dig, er rettet mod blandt andet at dæmpe kroppens egen uhensigtsmæssige reaktion. På den måde er din hjertemedicin med til at aflaste dit hjerte og samtidig med til at forsinke udviklingen af dit hjertesvigt.

Medicinen tilpasses din sygdom
Den medicin, du får, er nøje udvalgt efter baggrunden for dit hjertesvigt, og hvor hårdt ramt du er af hjertesvigt. Du vil formentlig opleve, at din medicinering løbende justeres – det sker i takt med forandringer i din tilstand, der gør, at det er nødvendigt at skrue op eller ned for de forskellige medicintyper.

Typer af medicin du oftest vil få
Du vil ofte få vanddrivende medicin til at starte med. Du vil som regel også få ACE-hæmmere eller Angiotensin II-antagonister, betablokkere og en speciel type vanddrivende medicin, som hedder en aldosteron-antagonist. Den dosis medicin, du får, vil løbende blive øget, indtil du har nået den anbefalede dosis, eller har nået den maximale dosis, som du kan tåle.

Der er flere andre typer medicin, som kan overvejes (digoxin og procoralan), hvis du fortsat har symptomer på hjertesvigt efter, at du har fået ovenstående medicin i den maksimale dosis. Der er også kommet en ny type medicin kaldet Entresto, som er en kombinationsbehandling, der kan bruges ved kronisk hjertesvigt. Du vil under hele forløbet regelmæssigt få taget blodprøver.


Share by: