Motion

Motion

Selvom dit hjerte ikke pumper så godt, er det vigtigt, at du dyrker motion for at undgå, at din sygdom forværres og at du igen kan komme i bedre form - motion kan faktisk være med til at forbedre hjertesvigtpatienternes fysiske formåen og livskvalitet.

Er det farligt for mit hjerte at blive forpustet?
Nej – dit hjerte har godt af at være forpustet når du dyrker motion, så det bliver bedre til at pumpe. Den del af dit hjerte som er ”sygt”, vil ofte ikke blive bedre til at pumpe. Men resten af dit hjerte vil godt kunne forbedre sin pumpekraft.

Må jeg styrketræne?
Ja – styrketræning er godt, hvis du har hjertesvigt. Hjertesvigtspatienter har svækket muskelstyrke da sygdommen, for de fleste, udvikler sig over mange år. I fremskredne tilfælde, kan hjertesvigt medføre tab af muskel- og fedtvæv, derfor har du behov for at styrke din muskulatur. Du kan træne dine muskler relativt hårdt uden, at hjertet skal pumpe særligt meget.

Hvorfor bliver jeg forpustet?
Har du hjertesvigt, vil din pumpefunktion være nedsat. Din evne til at levere blod ud til de arbejdende muskler er også nedsat. Det betyder, at dit hjerte skal arbejde ekstra meget for at pumpe blodet rundt i kroppen, når du motionerer. Derfor vil du ofte føle dig hurtigere forpustet, når du dyrker motion og opleve træthed. Dine muskler er svækket, hvilket forstærker din nedsatte fysiske formåen. Samtidig vil træthed ofte betyde, at du ikke overkommer at dyrke motion. For at bryde denne onde cirkel, er det vigtigt, at du motioner.


Hvad bør jeg undgå?
Som hjertesvigtpatient er der som hovedregel ikke nogle motionsformer, du skal undgå, men tag udgangspunkt i din fysiske formåen, så du ikke overbelaster din krop. Oplever du i forbindelse med motion ubehag eller forværring af dine symptomer, bør du kontakte din egen læge. Du skal være specielt opmærksom på øget åndenød og på vægtøgning, der sker i løbet af et par dage, da det kan skyldes væskeophobning i kroppen.

Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål kan du bl.a. ringe til Hjertelinjen, hvor der bl.a. sidder professionelle motionsrådgivere klar til at tale med dig.

Læs også

Services List

Vil du vide mere?
Download Hjerteforeningens minibog ”Livet med hjertesvigt”
Download minibogen
Share by: