Sex & samliv

Sex & samliv

Du kan dyrke sex i den udstrækning, du har kræfter og lyst til det. Det er en myte, at mange hjertepatienter dør under samleje. Hjertet arbejder ikke anderledes, når man har sex, end ved anden form for fysisk aktivitet. 

Svækket lyst til sex
Mange nye hjertesvigtpatienter føler sig dog trætte og uoplagte, og det er en naturlig reaktion, at lysten til seksuelt samvær er nedsat, efter man har fået stillet en diagnose. Angst og usikkerhed på grund af hjertesvigt kan få sexlysten til at forsvinde. Psykologisk sker der også noget, når man bliver ramt af sygdom. De fleste bekymrer sig og har ofte tankerne et helt andet sted. Det kan påvirke lysten.

Selvopfattelse og sex når du har hjertesvigt
Men et pludseligt opstået hjertesvigt påvirker også selvopfattelsen for mange. Det gælder for eksempel opfattelsen af sig selv som seksuel partner. Nogle føler, at der går skår i selvværdet, og det kan give både kvinder og mænd mindre lyst til sex. Partneren har som regel samme problemer som den, der rammes af hjertesvigt. Han eller hun oplever tit den samme angst og er bange for at belaste sin syge partner. Det kan danne grobund for misforståelser, og hvis man ikke får talt om det, kan sexlivet gå helt i stå.

Nogle oplever impotens
Nogle mænd med hjertesvigt vil på grund af tilstanden eller medicineringen opleve impotens. Når man har hjertesvigt, kan blodforsyningen til penis blive påvirket. Der kan være forsnævringer i blodårerne i penis, som forhindrer tilstrækkelig blodtilførsel til rejsning. Nogle kvinder vil også opleve en fysisk forandring, da hjertesvigtmedicinen kan nedsætte blodtilførslen til genitalierne. 

Vær opmærksom på, at du ikke må tage midler mod impotens (fx Viagra) i de første 24 timer efter, du har taget nitroglycerin.

Husk at være åben
Tal om jeres følelser og problemer, og få eventuelt professionel hjælp fx fra din praktiserende læge eller Hjerteforeningens rådgivningscentre.

Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål kan du ringe til Hjertelinjen, hvor der bl.a. sidder professionelle rådgivere klar til at hjælpe dig.

Services List

Vil du vide mere?
Download Hjerteforeningens minibog ”Livet med hjertesvigt”
Download minibogen
Share by: